Wat is goede ventilatie? (en waarom het belangrijk is)
Wat is goede ventilatie? (en waarom het belangrijk is)

Wist je dat we per dag ruim 60 volle badkuipen aan lucht inademen? Bij elke ademhaling is dit zo'n 450ml. Met 14 ademhalingen per minuut komt dat neer op 9.000 liter per dag. Nu je dit weet, wil je misschien direct naar het raam lopen om extra te ventileren, maar lees eerst nog even verder want misschien is dat wel helemaal niet de juiste manier van ventilatie voor de ruimte waar je nu in verblijft.

Wanneer moet je een ruimte goed ventileren?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het binnenklimaat. Allereerst de aanwezigheid van mensen. We ademen namelijk zuurstof in en ademen CO2 en waterdamp uit. De uitademing is dus direct van invloed op de luchtkwaliteit. Daarnaast spelen ook het weer en de activiteiten die plaatsvinden in een ruimte mee. Denk aan koken of douchen waardoor een ruimte vochtiger wordt. Deze situaties vragen dus om extra aandacht voor een goede ventilatie.

Wat zijn de gevolgen als je niet goed ventileert?

We kennen allemaal wel het moment dat je in een ruimte zit en je even niet goed kan concentreren. Grote kans dat de kwaliteit van het binnenklimaat hier (mede) de oorzaak van is. Op korte termijn kan onvoldoende ventilatie namelijk zorgen voor een lagere productiviteit en concentratie. Op langere termijn kan het zelfs zorgen voor serieuzere gezondheidsproblemen. Ook krijgen virussen minder kans bij een goede ventilatie omdat hierdoor het aantal virusdeeltjes in de ruimte vermindert. Genoeg redenen dus om goed te ventileren! Maar wat is nou de juiste manier van ventilatie voor jouw situatie en gebouw?

Goede ventilatie zorg voor een betere productiviteit en concentratie.

Goede ventilatie: wat is de juiste optie voor mijn situatie en ruimte?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een raam openzetten is niet altijd de beste manier van ventilatie. Lees verder voor de beste manier van ventileren per situatie.

Mechanische balansventilatie:

Als er mechanische balansventilatie aanwezig is in een gebouw wordt het in de meeste gevallen afgeraden om de ramen te openen. Dit beïnvloedt namelijk de werking van het systeem. Bij mechanische balansventilatie wordt er evenveel lucht aangevoerd als afgevoerd. Als de ventilatie automatisch wordt geregeld, hoef je op dagelijkse basis geen actie te ondernemen. Is er sprake van handmatige regeling? Zorg er dan voor dat de ventilatie tijdens gebruikstijden is ingeschakeld.  

Alhoewel mechanische balansventilatie vraagt om weinig actiepunten, kan je niet helemaal achteroverleunen. Laat periodiek onderhoud uitvoeren, houd kanalen schoon en vervang de filters tijdig.

Weetje: Het vervangen van de filters en het schoonmaken van de kanalen is niet alleen goed voor de ventilatie maar ook voor de besparing op energiekosten. Het zorgt er namelijk voor dat de ventilatoren minder hard hoeven te werken om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen. Win-win dus!

 

Mechanische afzuiging:

Bij mechanische afzuiging wordt er wel lucht afgevoerd maar is er geen sprake van toevoer van verse lucht. Bij handmatige regeling, moet de ventilatie tijdens gebruikstijden ingeschakeld zijn. Als er een rooster of raam in de ruimte is, wordt aangeraden om deze minimaal elk half uur te openen. Daarnaast kan het gebruik van een luchtreiniger overwogen worden.

 

Geen mechanische afzuiging of ventilatie:

Als er geen sprake is van mechanische afzuiging of ventilatie, kan er geventileerd worden door het openen van ramen.

Hulp bij de juiste keuze voor goede ventilatie

Download

3 tips voor goede ventilatie met ramen en deuren

Als er dus geen mechanische balansventilatie aanwezig is, is het openen van een raam of rooster de juiste ventilatiemanier. Dit creëert een natuurlijke luchtstroom.  

Tip 1 : Goed om te weten, na een half uur is de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en stof zich weer op. Blijf dus regelmatig ventileren.  

Tip 2: Is een ruimte tijdelijk onbemand, bijvoorbeeld tijdens een pauze, meeting of gymles? Zet ramen en deuren dan tegen elkaar open om te luchten. Dit zorgt voor veel frisse lucht in een korte periode. Staat de verwarming aan? Zet deze dan wel even uit!  

Tip 3: In de winter is het buiten koud en binnen lekker warm. Buitenlucht is bij koude temperaturen vaak droger dan de lucht binnen waardoor ramen vaak beslaan. Ventileren is dan dus een goede optie! Staat de verwarming aan? Zet deze dan wel even uit!  

Een fijn binnenklimaat met monitoring

Ben je benieuwd of het binnenklimaat in jouw ruimtes op orde is? Plaats dan een CO2-monitor ClimaPro binnenklimaatsensor. Deze meet de temperatuur, het CO2 -niveau en de relatieve luchtvochtigheid en geeft het weer in het Gydz klimaatportaal. De sensoren geven een seintje wanneer er extra geventileerd moet worden.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor binnenklimaat monitoring!

Met binnenklimaat monitoring zorgen we voor een comfortabel en gezond gebouw!

Onze kracht is het vereenvoudigen van complexe vraagstukken naar begrijpelijke taal. Wij helpen bij het realiseren van een duurzaam en comfortabel gebouw door monitoring en advies op maat.