De onderwijssector heeft de ambitie om bestaand vastgoed te verduurzamen en daarmee toekomstbestendig te maken. Het is een uitdaging voor veel bestaande onderwijsbestuurders om hun panden te renoveren naar frisse en toekomstbestendige gebouwen. Daarom is het Programma ven Eisen Frisse Scholen gemaakt.
Het Programma van Eisen – Frisse Scholen dient als leidraad voor opdrachtgevers van nieuw- en verbouw van scholen (schoolbesturen en gemeenten) bij het realiseren van energiezuinige en gezonde scholen. Een slecht binnenklimaat in scholen heeft een negatief effect op de gezondheid, leerprestaties en het functioneren van leerlingen en onderwijzend personeel. Bij ver- en nieuwbouwplannen is het dus belangrijk vooraf eisen te stellen aan het ontwerp van het gebouw en de installaties. Naast een goed binnenklimaat is daarbij ook een laag energiegebruik van scholen essentieel.
Met het Programma van Eisen Frisse Scholen is het mogelijk om:
In het Plan ven Eisen wordt ingegaan op 5 thema's:
Het Programma van Eisen is opgesteld als een menukaart waarbij er een keuze is in de eisen die opgenomen worden en op welk niveau. Er is keuze uit 3 ambitieniveaus:
Bij nieuwbouw en grote renovaties adviseert het RVO om minimaal Klasse B als uitgangspunt te nemen voor alle thema's. Dit zorgt voor een goede balans tussen kwaliteit, toekomstbestendigheid en kosten. Zijn er thema's die extra belangrijk zijn? Dan kan er gekozen worden om voor deze thema's te kiezen voor Klasse A. Heb je als schoolbestuur bijvoorbeeld hele grote ambities op het gebied van duurzaamheid? Dan kan je voor het thema energie kiezen voor Klasse A. Gaat het om een locatie die speciaal onderwijs aanbiedt? Dan is Klasse A voor het thema geluid waarschijnlijk de beste keuze.
Klasse C wordt alleen geadviseerd voor tijdelijke bouwprojecten en zeer beperkte budgetten. In de hedendaagse bouwpraktijk past Klasse C eigenlijk niet meer, vooral met het oog op BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).
In 2015 werd het Programma van Eisen Frisse Scholen geïntroduceerd in Nederland om te zorgen voor gezonde en comfortabele leeromgevingen voor scholieren. In 2021 zijn deze eisen nog verder aangescherpt, met name op het gebied van ventilatie.
Frisse Scholen 2021 legt de nadruk op het belang van goede ventilatie in klaslokalen en andere ruimtes binnen het schoolgebouw. Dit komt voort uit het besef dat een goede luchtkwaliteit een cruciale factor is voor het bevorderen van het welzijn en de prestaties van leerlingen en docenten. Studies hebben aangetoond dat slechte ventilatie kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en een verminderde concentratie bij leerlingen.
Met CO2-meters wordt de concentratie koolstofdioxide in de binnenlucht gemeten. Dit geeft scholen waardevolle inzichten om de luchtkwaliteit te verbeteren. De meter geeft aan wat de luchtkwaliteit is, en waarschuwt wanneer er actie ondernomen moet worden door de luchten of ventileren. Scholen hebben hiervoor van de overheid middelen gekregen om CO2-meters aan te schaffen. Er is verschillende documentatie beschikbaar die scholen helpt om het CO2-niveau op peil te houden:
Wil je als schoolbestuur of gemeente extra hulp en advies over ventilatie en CO2-monitoring? Wij bij Gydz hebben al veel scholen mogen voorzien van CO2-meters en begeleid op weg naar een comfortabel binnenklimaat dat voldoet aan de eisen.
Neem contact met ons op en we helpen je graag op weg!
Dit doen we door het aanbieden van binnenklimaat monitoring en energiemonitoring. Hierdoor heeft het onderwijs zelf inzicht in de prestaties van het vastgoed. Daarnaast helpen we met advies voor binnenklimaatverbetering en energiemanagement om onnodig energieverbruik te voorkomen.
Download de pdf PvE Frisse Scholen van de Rijksoverheid:
Onze kracht is het vereenvoudigen van complexe vraagstukken naar begrijpelijke taal. Wij helpen bij het realiseren van een duurzaam en comfortabel gebouw door monitoring en advies op maat. Neem contact met ons op en we helpen je graag op weg!